Puerto Rico

Adjö kära ”pilot” och ”Cruising Guide” som lotsat oss fram, berättat om öarnas historia och tipsat om intressanta ställen att besöka på  de små Antillerna.

Nu seglar vi in bland de stora Antillerna, som ibland kallas Spanska Virgin Islands. Första stoppet är Culebra, en liten trevlig och vänlig ö, som tillhör Puerto Rico. 

Incheckningen till Puerto Rico är på flygplatsen. Där tar en energisk och mycket tydlig kvinnlig officer emot oss. Det visar sig att med våra B2-visa kan vi inte gå direkt från Kuba till USA. Det går inte ens att flyga via USA. Nu hade vi tänkt några veckor i Bahamas innan vi eventuellt går till USA, så vi ör inte så bekymrade….


Culebra är en torr ö. De enda träden som finns är mangroveträd och planterade palmer och prydnadsträd. 

Bästa stället att förtöja gummibåten är vid restaurang ”Dinghy Dock” med mycket god och relativt billig mat, samt ett utmärkt internet. Det enda fria internet visade det sig senare…


Gummibåten har sällskap vid dinghybryggan.

Tvättstugor är fantastiskt! Medan jag, Åsa, väntade på min maskin fick jag mig berättat av ett äldre par vars tvättmaskin gått sönder, att ön har ca 2500 invånare; att öborna fick vatten och el via kabel och rör från huvudön,; att de förstördes i orkanen så elen kommer nu från ett stort diselkraftverk och vatten skeppas med båt. Kvinnan kände alla på ön då hon varit lärare på ön i 35 år. Hon beundrade Finlands skolsystem och hade läst mycket om det. Kul!


Öborna lever med ständig risk jordbävning och tsunamis. Detta är en av de trevligare evakueringsskyltar vi sett.


Här är en annan skylt, som säger ganska mycket om ägaren. Hen kanske surfar idag.Fint med saltsjöar. Kan det rosa möjligen vara Rhodospirillum som blommar?I Salinas på huvudön talade denna skylt om vad som gäller innanför grindarna.

Salinas fantastiskt vackra ankarplats. Inte blev det sämre av att tre sjökor en dag simmade förbi båten! Lite trötta blev vi dock när man började elda sopor och vi råkade ligga i vinddraget.


Parguera erbjöd en fantastisk ankarplats. Det var alldeles stilla vatten bakom reven. Små hus kantade vattenlinjen. Tyvärr var det helt omöjligt att komma iland. På sjökort fann vi Bahia Fosforrescente som naturligtvis krävde ett besök kvällstid. Finns det verkligen en bukt med mareld? 

Tyvärr regnade det på eftermiddagen översta ytlagret var sötvatten, men svepte vi med paddeln så fosforescerade det ordentligt. Det visade sig att fler än vi tänkte njuta av fenomenet. Vi var fyra småbåtar och en liten turistbåt mötte oss när vi var på väg ut ur bukten. Största behållningen var alla förtjusta rop från de andra båtarna. Kul!

På spaning efter mareld….

Sista stoppet var Puerto Real. Där kunde vi bunkra, tvätta och klarera ut. Allt gick mycket smidigt. Än en gång måste jag lovorda tvättstugan som informationscentral. Den här gången fick jag sällskap av en venezuelanska som bekräftade allt elände som står i internationell press om situationen i Venezuela. 

Vi var tre svenska båtar som skulle lämna Puerto Rico; Kerstin och Paul på Kerpa, Pia och Hasse på Trud och så var de vi. Kerpa skulle till Dominikanska Republiken och Trud och Andante planerade att segla tillsammans direkt till Kuba.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *