US Virgin Islands


Virgin Islands är en grupp öar där en del utgör självständiga brittiska utomeuropeiska öar, BVI, och tre lite större öar som tillhör USA. Först tänkte vi gå till BVI men fick höra att allt är jätte dyrt och att öarna börjat lägga ut bojar i vikarna och naturligtvis tar betalt. Det är fullt förståeligt men jobbigt för oss som inte har obegränsade tillgångar. Vi seglade därför direkt till St Croix (USVI). Det visade sig vara inte direkt billigt här heller. Lokalbefolkningen klagar på priserna som skjutit i höjden efter att hjälparbetare efter orkanerna kommit från fastlandet och ”strör” pengar omkring sig. Egentligen är det inte konstigt då de flesta varor är importerade och ingen vill ägna sig åt odling på dessa torra öar.

På alla seglings-siter och guider står det med stora bokstäver att man måste ha korrekt visa för att komma in och att böterna är höga. Att komma in på en helgdag bör undvikas! Vi hade förstås fel visa och kom på en måndag som var helgdag, presidentens dag. Efter fyra timmar, på immigration och en extra avgift löste sig allt och de trevliga officerarna önskade oss trevlig vistelse i USA. Det finns bara ett råd att ge till alla som vill in eller ska passera genom USA – se till att ha riktigt visum!


USVI var danskt i ca 300 år. Dannebrogen vajade stolt brevid Maltas och USVI:s flagga och Stars and Stripes.


Christiansteds historiska centrum var mysigt och småskaligt. 
En boardwalk gick längs vattnet med restauranger och affärer.


Huset har fått oväntat besök av en katamaran. Den väntar tydligen fortfarande på en kopp Gevalia.

Då det var väldigt orolig sjö i bukten bestämde vi oss för att segla ”runt hörnet” till Fredriksted. Vi, det var tre svenska båtar; Trud, Looma och Andante. 

Fredrikstads danska arkitektur möter vid kaj. 

Två kvarter in i stan syns den amerikanska stilen tydligt.

Mads på Looma är dansk och den här T-shirten visar vad jag tror många danskar idag anser.

Vi burde have beholdt dem!

I Fredriksred syntes det hur öns befolkning tog vara på öbornas talanger; de fanns ett galleri med lokal konst. Vi var där på en bokrelise där författarna presenterade sitt arbete med att rusta upp en gammal plantage. Här finns flera lokala smyckeskonstnärer, lokal bryggerier, hälsoprodukter mm.

Vi besökte en romfabrik där den destillerade, spädda, spriten lagrades i gamla hickorytunnor. Naturligtvis slutade besöket med romprovning och försäljning. Det var inte den bästa rom vi druckit, men ok för drinkblandning om man gillar drinkar. Jag köpte en svart soppa som smakade lakrits och luktade karamel ifall lakritsabstinensen blir för stor.

Rom på lagring.
Flaskorna är ordnade efter lagringstid och därmed vätskeförlust (vilket förklarar en del av prisökningen).

När kryssningsfartygen kommer in förvandlas stan. Den i vanliga fall öde stranden är full av solbadare.

Alla affärer är öppna, musik spelas av riktiga orkestrar och strandpromenaden är fylld av marknadsstånd.


Andante till ankars med kombinerat sol och regnskydd. Solskyddet är ett absolut måste.

Äntligen lyckades jag fånga en sköldpadda på bild. Varje dag simmar de flera förbi båten. När vi snorklade såg vi tre betande sköldpaddor, tre rockor, en bläckfisk och fantastiska koraller som växte på gamla pirstolpar.

3 reaktioner till “US Virgin Islands”

  1. Så härligt ni har det !👍
    Att följa ert äventyr är ett måste.
    Ha de gott
    Agneta o Leif

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *