St George’s på Grenada

Efter att ha legat till ankars i över två månader beslutade vi oss för att lyxa till det lite lagom och lägga oss i en marina. Vi valde den enklare och mysigare Grenada Yacht Club framför den betydligt dyrare marinan Port Luis. Båda ligger i samma lagun i huvudstaden Saint George’s på Grenada. På bryggan hälsas vi välkomna till yachtklubben med alla dess regler:

Våra favoritreglerna är;
1. Ingen hög musik. Från alla vackra stränder som har restauranger hörs ständigt en form av raggierapp som vi tycker är ganska tröttande.
2. Inget obscent språk.
Yacht-klubben har bevakad infart.
Klubben har en trevlig pub och restaurang.

Fin utsikt mot havet,
och över den lilla marinan.
Här ligger Andante väl förtöjd brevid en annan svensk båt, Peach, från Göteborg. Trevligt!

Staden St George’s är trevlig. Här bor 20 000 invånare och på hela ön bor ca 107 000. Vi får gå ifred på gatorna, befolkningen verkar vara eller rättare sagt, vårt intryck är att de är relativt välmående och ganska jämlika. Wikipedia påtalar dock att år 2000 levde 30% under fattigdomsgränsen. Det kanske är så att de som rör sig i staden har det ganska bra. Grenada drabbades hårt av orkanen Ivan år 2004.

Staden breder ut sig längs vattnet,
snabb taxibåtar som kört kryssningspassagerare till stranden söder om stan, ligger och vilar,
fiskebåtarna samlas efter dagens arbete,
och husen klättrar upp för bergsluttningarna.
Det mesta finns inom gångavstånd.
Kryssningsbåtpassagerarna måste gå igenom ett varuhus för att komma in i staden. Smart!
Vill man ut ur stan är det bara att hoppa in i en av minibussarna.
Mycket folk rör sig runt busstationen.
Att få tillgång till el är en konst.
Att få sin restaurang att gå runt är också en konst. Att erbjuda wi-fi är nödvändigt.

Grenada kallas ofta ”Island of Spice”, kryddön, då här odlas och exporteras muskotnöt, kanel, ingefära, kryddnejlika, ekologisk kakao och kaffe. Turismen är viktig inkomstkälla och staden tar emot många kryssningsfartyg. Universitetet tar emot 5000 studenter som bidrar väsentligt till ekonomin på ön, allt enligt wikipedia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *