Många blågula flaggor i Bequia

 

 Direkt vid tenderbryggan hälsas vi välkomna till ön. Många båtar söker sig till denna vänliga ö. Små kryssningsfartyg ankrar i viken. Ön är känd för valfångst och båtbyggeri. Bob Dylan lät bygga sin segelbåt Water pearl här.

Husen och båtar är färggranna.

Utsikt över Admirality bay och Port Elisabeth.
Visst blir man glad av alla färger och blomsterprakten?
Svindyr hämtpizza vid kajen. Det var billigare att äta pizza på restaurang.
Färggrann affär längs huvudgatan.
Det är ganska lätt att hitta i byn.
Orkar man inte promenera i värmen är det bara att ta en jeep-taxi. Allt på eget ansvar, säkerhetsbälten, vad är det? Nåja, på de smala vägarna hinner inte hastigheten bli så hög….
Det är god service till båtarna. Vatten, is och disel levereras direkt till båten. Tvätt hämtas och lämnas tillbaka ren och torr. Vi ropade upp på kanal 67 och sa att vi ville ha tvättservice. Tvätten hämtades omgående och levererades några timmar senare fortfarande torktumle varm. Det fungerade  utmärkt, och inte var det dyrt!
Tomma ölflaskor på huvudet? Kanske ville han träna hållning eller balans?

På ön arbetar man hårt med att få folk att inte kasta skräp i naturen.

Ett försök till sopsortering och en varningsskylt för giftig äpplelik frukt, även blad och själva trädet är giftigt i fuktigt tillstånd.
Höga böter eller  fängelse för dom som kastar skräp. Helt verkningslöst enligt en man som kommenterade att jag fotade skylten.

Det är lätt att ta sig runt till fots på ön. Det är bara att följa någon av betonvägarna. Vi blev rekommenderade att inte avvika från dom då det kan vara svårt att först hitta en väg in och om man gör det kan det vara ännu svårare att hitta ut igen. Ön är inte stor, längsta vägsträckan från norr till söder är drygt en mil.

Längst i norr finns ”fristad” för sköldpaddor där man föder upp och släpper ut sköldpaddor.

Små babysköldpaddor. De små är en månad gamla och de stora fyra månader.
Med på sköldpaddeturen var besättningarna från Trud och Sans Peur. Här pratar Fred från Sans Peur med sköldpaddeskötaren.
Varje dag simmar det en sköldpadda förbi vår båt. De är svåra att fånga på bild då de bara går upp och andas ca tre gånger för att sedan dyka ner i vattnet igen.

Längs stranden från huvudorten Port Elisabeth och söder ut till Princess Margaret Beach och Lower Bay, finns en härlig promenad, Princess Margaret’s trail, med restauranger och stränder som avlöser varandra.

Princess Margaret’s trail.

Tre av restaurangerna på ön har svenska ägare eller delägare. Per Moberg lär vara kompis och stammis på en av dom. Någon hade sett honom i byn härom dagen. En kväll besökte vi svenskägda Papa’s som hade mycket god mat och bjöd på levande musik av ett lokalt band.

Från vänster; Åsa, Grete och Fred på Sans Peur, Mads och Lotta på Looma, Pia och Hasse på Trud och Roy.

St. Vincent
Huvudön, St. Vincent, har bland seglarna väldigt dåligt rykte då det tidigare förekommit rån, ibland med våld inblandat. Men nyfikna som vi var och stärkta av att vara flera tillsammans bestämde vi oss för att ta färjan över till huvudstaden Kingstown för att känna på stämningen och själva skaffa oss en uppfattning. Gatulivet och kommersen var intensiv. Vi blev lämnade ifred och kunde promenera utan problem. Utanför Kingstown, inom gångavstånd från färjeterminalen ligger Botaniska trädgården som alla turister rekommenderas besöka, vilket vi naturligtvis gjorde. Det blev ett mycket trevligt och lärorikt besök.

Fred & Grete, Lotta & Mads, och Roy på färjan till St. Vincent.
Vår mycket kunniga och trevliga guide Elroy demonstrerar luftrötternas styrka på  Ficus elastica.
Muskotnöt odlas på öarna. Nöten anses vara ett afroditikum och ett måste i rom-punchen.
Rom-punch med riven muskot. Helt okey, tycker t.o.m. jag, Åsa, fast jag inte gillar drinkar.

Dags för lunch efter en svettig förmiddag, men var skulle vi hitta en lugn och bra restaurang? Lonely planet hjälpte oss förstås. Dock blev det inte den rekommenderade restaurangen utan den som låg ovanför. Gott och mycket proffsig servering – det var en överraskning.

Härlig miljö och bra restaurang på taket.

Vi ville se mer av ön så nu var det dags att ”tjafsa” med taxichaufförerna för ett bra pris. Laddade och med dåliga erfarenheter från grannön St Lucia beredde vi oss på prutning… Döm om vår förvåning när chauffören gav oss ett bra pris strax under det pris som regeringen rekommenderar. Han var dessutom en utmärkt guide. Vi kan absolut rekommendera ett besök på St. Vincent, det var trevligt och inte alls lika dyrt som t.ex. i Bequia.

Kirk, vår utmärkta chaufför, Roy och Mads. Piratens of the Caribbean spelades in på ön. Tyvärr hann vinter åka och besöka någon av inspelningsplatserna, man kan inte få allt…

Tillbaka i Bequia; Svenska båtar kommer och går. Trud lämnade ön för några dagar sedan, Sans peur har gått norrut. Looma (LOtta Och MAds) är kvar.

Anders och Berit på Ladybird från Grythyttan!!!? och Ash med ungdomarna Niklas, Ingrid, Filip och Alicia, har kommit. Vi hamnade vid samma bord på Mac’s pizza och lyssnade på irländsk folkmusik. Musikerna är också seglare och har lyckats få några spelningar på ön. Trevligt!

Sjungande seglare.
Från vänster; Mads, Anders, Roy, Filip, Alicia, Ingrid, Niklas, Berit och Lotta.

Vårt nästa mål är Tobago Cays som ligger strax utanför Mayreau. Tobago Cays består av många små öar i ett korallrev. Ett måste att besöka.

Vår färd i andantetempo så här långt; Barbados, Martinique, St Lucia och Bequia med utflykt till St. Vincent.

8 reaktioner till “Många blågula flaggor i Bequia”

 1. Kanonkul att läsa bloggen. Själv seglade jag samma rutt i chatrad båt 1982. Missa inte Tobago Keys, för mig var de resans höjdpunkt. Snorkling utanför revet rekommenderas starkt.
  Hälsningar från Charleston

 2. I kylan som aldrig släpper här känns det mysigt att läsa om er andante. Hur funkar Water makern? Snart släpper nog isen här och vinterkapellet tas av. Suck.

  1. Hejsan Anna-Karin
   Allt är ju relativt. Att vänta på spårvagnen 15 minuter i Göteborg så här års är väldigt plågsamt jämfört med att segla i South Carolina och här i Södra Karibien är det väldigt varmt i jämförelse med South Carolina. Men några dopp i havet var dag håller kroppen sval. Man får njuta så länge det varar. Ha det så bra.

   Bon Voyage

   Roy

 3. Hej, njut nu (ser ut att vara mycket trevligt) snart är ni tillbaka i snöriket! 3-4 dm snö i Usken, isen ligger säkert en månad till! Gudrun tunnar ut, men ok. Var på anhörigträff mm, lämna 3000 kr till kläder, det kommer dit en firma om någon vecka. I övrigt är allt väl. Rickard firar Påsk med Eva i Åre på väg ned till Örebro och Halmstad. Filip kämpar i Polen, Eva och jag åker dit den 11/4!
  Glad Påsk, skål och kram

  1. Hej! Tack för uppdatering och påskhälsning. Hälsa pojkarna och Eva. Kom att tänka på att längst upp i garderoben hos mamma finns det fotografier och album från Nyland ifall ni vill titta på korten tillsammans. Bra att mamma kan få lite nya kläder som passar henne nu när hon blir tunnare. Hoppas våren kommer snart. Kram!

 4. Sänder en vintrig påskhälsning från Örebro. Det är 8-10 grader minus på natten och 0 på dagen. John tittade in en stund och vi löste några värdsliga problem. Han hade hälsat på mor. Ha det fortsatt skönt i värmen!

  1. Hej Gunnar! Tack för påskhälsningen. Hoppas verkligen att våren kommer snart även till Örebro. Håll ut!
   Kram från Åsa och Roy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *