Rhum, banan, vulkan och nya vänner

Sedan en vecka tillbaka är vi åter i Le Marin. Vi ska bunkra mat och disel inför fortsatt segling söderut. Egentligen hade vi tänkt runda Martinique och sedan gå söderut. Men, det har blåst mycket och squallen har kommit ganska tätt. Bekväma som vi blivit, bestämde vi oss för att gå söderut på läsidan av ön.

Beslutet underlättades av att Trud från Göteborg låg i Le Marin. Trud är också en allegro 33:a precis som vår båt. Vi har haft mejlkontakt sedan vi upptäckte varandra genom våra döttrar Erika och Petra som är kompisar. Vi är mycket imponerade av att de har en egen traktor för att dra hem båten till sitt hus.

Hasse och Pia på Trud. De känns som vi är gamla goa grannar, vi har väldigt trevligt tillsammans.

I helgen hyrde vi bil. Vi ville absolut bestiga vulkanen Mont Pelée och besöka ett rommuseum.

Vi följde den röda vandringsleden från parkeringen upp mot toppen och längs kraterkanten. Roy gick upp på toppen. Det regnade och blåste så jag avstod.

Mont Pelées senast utbrott var 1932. Vulkanen blev känd 1902 efter ett stort utbrott då dåvarande huvudstaden Saint-Pierre förstördes. Den enda överlevande var en fånge som satt i fängelse bakom tjocka murar.

En trött, blöt och svettig vandrare en bit ner i kratern.

Vi hade blivit varnade för att toppen på vulkanen alltid låg i ett moln. Passadvinden stiger på vulkanens ostsida och släpper där ifrån sig mycket regn. Men man vet aldrig, molnen kan skingras, så vi gick och hoppades.  Turen var betydligt svårare än vi tänkt oss. Det var brant och blött, squalls kryddade det hela med mer vatten och hårda vindbyar. Både händer och fötter fick användas under långa sträckor. Träningsvärken gör sig fortfarande påmind….

Bild på vår vandringsprofil från Roys klocka. Det gick långsamt, sitta i segelbåt är ingen bra träning inför bergsvandring.

Dagen efter var det inte tal om några fler vandringar. Det blev rommuseet och bananmuseet som låg nära varandra.

Den gamla reklamaffischen är hemsk, tur att tiderna förändras!
Vackra gamla kärl..

Bananmuseet var en hit – riktigt intressant. Enligt Bananmuseet finns att det finns över 1000 varianter av banan, varav 300 är ätliga! Tyvärr framgår det inte hur de räknat. Ser därför framemot Bananmuseet på Guadeloupe och i Belgien som måste besökas!

Musa balbissiana.
Figue rose.
Benedetta.
Kakambou.

4 reaktioner till “Rhum, banan, vulkan och nya vänner”

 1. Sänder en hälsning från Örebro, 5 gr kallt, 5 cm snö, men ljuset börjar återkomma så det finns hopp om en vår. Helene kommer hit i morgon och vi åker ut till Gudrun. Hon är fortfarande på benen. Ha det bra!

  1. Hej Gunnar! Det är härligt när ljuset kommer tillbaka. Hoppas det blir en fin och solig vårvinter. Vi har haft det ganska blåsigt och många regnskurar, fast vi har det varmt och allt torkar fort. Skönt att höra att mamma är på benen. Hälsa och krama om Helene och mor från oss.
   Stor kram från oss på Andante!

 2. Svinkallt, kulingvindar från NO och elavbrott i Ekebäck. Tur vi har vedspis och kakelugn. Spännande med Styrsö, ser fram emot att träffa er i maj.
  Ulf

  1. Hej Ulf
   Det verkar vara bistert hemma i Sverige.
   Ni får trösta er med att det är myggfritt.
   Jo vi ser fram mot att få starta byggprojektet på Styrsö. Kanske hinns det inte med i år då vi har fullt upp med huset i Ekebäck och ska tillbaks till Karibien till hösten. Vi får se.
   Håll ut! Vi ses i Maj

   Roy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *