Karneval, festen före fastan!

På tisdag den 14 februari är det fettisdagen eller Mardi Gras som det heter på franska. På onsdag, askonsdagen, börjar fastan. Martiniqueborna laddar upp ordentligt inför fastan med olika parader/karnevaler. Ordet karneval kommer troligen från medeltidslatinet carnelevare eller carnelevale och betyder ta bort kött (enl. wikipedia). Det är flera olika parader inför fastan.

I lördags var det ”Bet a Fe” (eldfluga på kreol) parad i Fort de France. Det är den enda paraden på kvällstid och då ska ljuset flöda och glittra. Vi förstår att det finns flera bottnar i val av namnet ”Bet a Fe” men kan tyvärr inte redogöra för det på ett begripligt sätt.

Under paraden fanns det så klart massor av mat och godis att köpa. Olika orkestrar och företag med anställda och deras familjer gick bakom olika banderoller. Här kommer några bilder från paraden:

Här var det kalla drycker!
Paraden börjar.
Åh, vad det är långsamt att vänta och sent börjar det bli också…
edf – elverket som ger elektricitet.
Ungdomar i edf-delen av paraden.

Sjukhuset har också en orkester…

Vackra damer…

Riktiga eldflugor? Tänk att plastmuggar kan vara så dekorativt…

 

Spännande hattar….

Stilstudie av kvinnliga trumslagare;

Trummorna dånade i natten. De skrämde dock inte bort andra märkliga figurer i paraden…

Givetvis kom det en regnskur mitt i paraden, men åskådarna var förberedda, plötsligt var det ett tak av paraplyer längs trottoaren.

Den stora karnevalen är på söndag. Då presenteras karnevalkungen Vaval som är en gigantisk karikatyr av en känd person/politiker/ vars gärning invånarna vill häckla. Vid hans sida sitter karnevalsdrottningen.

Dagarna därefter är det parader med olika teman. På askonsdagen, sista karnevalsdansen är färgkoden svart och vitt, och i skymningen bränns karnevalkungen Vaval, kvar blir endast askan. Vaval är död, leve Vaval 2019!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *