Gott Nytt År! Vi är framme i Karibien!

Framme på Barbados efter 21 dagar på Atlanten!

Först av allt vill vi önska alla ett riktigt gott nytt år med god hälsa, många härliga stunder med nära och kära och så några spännande och uppiggande äventyr.

Vårt eget äventyr att korsa Atlanten har på det stora hela gått väldigt bra. Vi har haft kraftfull förstärkning då Åsas bror John har gjort oss sällskap över. Det har varit mycket bra att vara tre.

Seglingen började försiktigt med stiltje och svaga vindar det första två dygnen. Sedan kom mer ojämn vind som successivt övergick till att bli en stabil, varm, västlig passadvind. Vi seglade med spirad genua och stormfock. Första veckan hade vi fortfarande tunna sommartäcken medan vi nu har en dygnstemperatur på 25-27 grader och sover med endast ett lakan som täcke.

Spirade försegel.

Under andra seglingsveckan hade vi väldigt många squalls, särskilt på nätterna. Squalls är regnmoln med mycket vind som snabbt bildas och snabbt går över. Och det är naturligtvis under dessa squalls på natten som det hände saker.

Squalls – det regnar och blåser!

En natt hördes en stor smäll, ena skotet gick av! Roy rusar upp på däck iförd säkerhetssele och får rullat in genuan. Vi som hade investerat i nya skot på båtmässan! Skoten är verkligen kassa, de ger för mycket friktion så det blir slitytor där vi spirat med spinnakerbommen.

Några nätter senare, på juldags morgon, hördes ett konstigt fladdrande ljud, Roy har vakten…. förstaget med rullgenuan går av!!! Roy är snabbt upp och får rullat in genuan innan vi andra två hunnit märka vad som hänt. Det här är tredje gången staget går av!!! Två gånger på Nordsjön och nu över Atlanten!!! Vad är fel? Staget var nytt och en mm kraftigare än det förra. Genuan fick hänga i fallet fastbundet i det extra säkerhetsstaget. Tur vi har kvar det och även ett kutterstag, så det var ingen risk att vi skulle förlora masten. Genuan fick hänga i fallet några dagar tills nytt ljud påkallade uppmärksamheten. Rullfästet började slå mot masten. Genuan måste ner! Efter en svettig förmiddag i god vind och lagom dyning, dvs inte särskilt lättarbetat, är genuan nu surrad på däck. Rullprofilen gick inte att rädda. Nästa stag ska förses med toggel, hoppas det hjälper. Nu gäller att se till att inga flygfiskar fastnar i den surrade duken och ligger och jäser i solen.

Här räddas genuan med muskelkraft….

Varje morgon är det flygfiskrond. Det brukar vara ca tre fiskar som hamnat på däck eller i sittbrunnen. Efter en natt hade vi dock 32 stycken! Vi har inte sparat dom till lunch då de ofta är ganska små. Roy påstår att vissa är mer flugfisk än flygfisk. Första avsmakningen får nog bli på restaurang.

En härlig lunch på färsk nyfångad fisk har vi fått. Vi kan tyvärr inte fiska mer då de få drag vi hade är borta. Vår fångst bet av linan. Vi hade tydligen allt för klen utrustning för havsfiske. Men, om man får ännu större fiskar på en segelbåt, hur tar man hand om den? Här har vi mycket att lära.

Är det ensamt på Atlanten? Ja a, det är det! Vi har sett en roddbåt utanför Kanarieöarna och tre båtar under ett dygn när vi var i linje med Cap Verde. Häromdagen fick vi sällskap av 3-5 delfiner eller kan det vara valkalvar, hm, som var stora och ganska skygga. När vi kom närmare Barbados hadevi sällskap av två olika delfingrupper (ca 3-5). Det vi sett mest av är flygfiskar och några enstaka fåglar. Fjälllabbar och klyvstjärtade stormsvalor (tror vi) som förmodligen är på väg till södra Atlanten för övervintring. Det är allt! Utsikten är hav och vågor med variation, och sol och moln. På natten är det svart om det är tunga squalmoln, annars är det stjärnklart och den senaste veckan har det varit månsken. Det är så härligt på när det är ljust på natten, silverglitter på vågorna och stjärnklart.

Maten då? Eftersom det rullar hela tiden är det svårt att tillaga avancerade måltider med flera olika delar. På något sätt kan en tallrik hoppa iväg eller skål rulla bort, så vi har satsat på böngrytor med variationer. Det har fungerat bra. Det är mättande, går att variera och är inte känsligt för värmen, 27 grader!! Det förutsätter förstås att vi inte blandar i kött, som i vid sådana tillfällen får serveras separat eller i mat som ej sparas i värmen till nästa mål. Vi har bara en liten kyllåda där framför allt mjölkprodukter och öppnade burkar förvaras. Första dryga veckan hade vi färska grönsaker att lägga i grytan, nu är vitkålen slut och det enda färska kvar är lök och vitlök och ägg.

Och vatten? För fyra dagar sedan tog vattnet slut i tankarna för första gången. Som tur är så satsade vi på en water-maker innan vi åkte. Den gör 12 liter sötvatten i timmen av saltvatten med omvänd osmos. Vi har de senaste dagarna haft lite ström och inte kört water-makern varje dag. Strömbrist fick vi efter två molniga/disiga dagar, kursändring och genuahaveriet. Sedan visade sig att vår nya 100 W solpanel är trasig. Infästningen för kablarna var bruten. Tydligen ett vanligt fel då vi träffat seglare med samma bekymmer. Vi har helt enkelt varit tvungna att starta maskin någon timme varje dag. Ifall ni undrar – vi har nöd-vatten på flaska och i dunk men det får vänta ifall det skulle bli riktig nöd…

Hur mår motorn? Jo tack efter omständigheterna nästan ok. Det läcker in luft någon stans, men efter luftning så stånkar den fint och laddar batterierna. Alltid är det nå’t med en gammal fin maskin. Luftläcksökning pågår!

Och landkrabban med sjösjukan? Sjösjukeplåstren är ju fantastiska men i värmen, tror ni inte hon fick utslag/ hudirritation av dom. Så det vara bara att riva bort dom. Och tänk, sjösjukan var borta för den här överseglingen!

Rutinerna ombord är strikta. Åsa har 8-12-vakten, Roy 12-4 (då allt händer på natten) och John har 4-8-vakten. John bevakar även att solen går upp och ner varje dag. Roy fixar frukost och går däcksrond. Sedan är det lite allmänt fix och förmiddagsvila. Därefter lunch och eftermiddagsvila men även lite träning och tvagning. Te och middag kommer in emellan. Det kan tyckas vara mycket vila men faktum är att dyningen och vågorna påverkar kropp och sömn. Vid åttatiden börjar kvälls- och nattrutiner med vaktgång och egen tid. John löser soduko, Åsa har börjat lösa korsord och Roy pluggar franska glosor. Vi har även tid att läsa mycket.

Första kvällen på Barbados var helt underbar. Färsk, god mat och trevligt sällskap hemma hos Fonsas kusin Alan.

Ann-Charlotte, Fonsa, Roy
Ylva, Anders (pojkvän), Erik Fonsa Jr
John, Åsa, Alan

22 reaktioner till “Gott Nytt År! Vi är framme i Karibien!”

 1. Hejsan på er ! Den senaste veckan har vi kollat efter ett livstecken från er o här kom det ! Tack jätteroligt. Har själv funderar mycket kring hur första kalla ölen smakar efter landgång ?. Tack för ”rapport” från överseglingen. Bra o känna till när man själv kastar loss i ert kölvatten. Ha det absolut bäst och njut / stephan o Lena

  1. ”Banks” heter den lokala ölen här på Barbados, och jo den smakade alldeles utmärk. Inmundigade den första tillsammans med Fonsa hemma hos hans kusin som bor här.

   Processen med huset på Styrsö har kommit ett steg till.

 2. Hej Åsa och Roy! Så roligt att höra från er och att ni kommit fram helskinnade. Önskar er ett gott nytt år och en härlig fortsatt seglats! Stor kram Lena

 3. Så skönt att veta att ni äntligen är över med det allra mesta i gott behåll. Tack för den underbara beskrivningen av livet ute på Atlanten, att vara ute på havet så länge måste ge starka avtryck som varar genom hela resterande livet. Månskensnätterna med vitglittret över vattnet, horisont med vatten, vatten i dagar och nätter, rörelsen, man själv som en regndroppe i vattenglaset …
  Vi är på vår vanliga plats så här års, på fasta landet och med den blåturkos utsikten med vattnet. Gott nytt år!
  Nina o Peter

  1. Hej på er
   Vi kan konstarera att havet är stort.
   Hemma i Götet är det 1+ och regn enligt GP vilket ökar njutningen i södern ytterligare. Ha det så skönt i Nice. Vi hörs och ses framöver.

  1. Hej Malin
   Hoppas ni har haft en skön Jul och Nyårsledighet.
   Vi har urkopplade i tre veckor utan kontakt med omvärlden, något att berätta för nästa generation. Så nu är det extra kul att vara med igen. Fler inlägg kommer snart.

  1. Hej Ulf
   Resan består av ständiga reparationer men ännu behövs inte någon varv uppsökas. Dockning beräknas ske i slutet av maj.
   Vi avser att gå över till Martinique för att reparera riggen då Barbados inte har mycket att erbjuda innom yachtservice.

 4. ja det är bara att stämma in i övrigas kommentarer. Det är inte hugget i sten att en atlant överfart går helt i dur så nog är det skönt att läsa att ni kom fram helskinnade alltid! Hoppas nu att ni får det mysigt med sol och go mat med kylda drycker och steelband musik. Er resa inspirerar ju på oss andra bänknötare så nu planeras det för min SY Serendipity´s nya äventyr i sommar. Inte karibien kanske men nåt varmare än Estocholmo iaf!! Ulf

 5. Det var många saker att organisera och hålla reda på. Jag är glad att ni är sound and safe. Gott Nytt! Kram, Helene

 6. Hej,

  Hoppas ni alla mår bra ?

  Undrar Åsa, vet du ifall jag har haft mässlingen?

  Undrar om du sett mitt meddelande på telefonen? Kan Fonsa vara en bra och välvillig kontakt för Maza, försommarjobb?

  Kram, Helene

  1. Hej! Vi mår bra, allt är väl. Ring Fonsa och fråga. Maxa kan söka på alla lab som har kontroller och standardtest som t.ex. vattenverket. Maxas mentor har säkert många tips.
   Ja, du har haft mässlingen, det har vi nog alla i familjen eftersom det är så smittsamt. Ha de gott, stor kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *