Dagar i Funchal

Funchal förbereder sig för julfirande. 

Vi är förundrade över hur Funchal förbereder sig för julen. Hur mycket lampor och dekorationer behövs egentligen? Julbelysning sätts upp i palmer och andra tropiska träd. Vissa av de som finns i stadens parker går att göra julgranslika.

Funchal by night utan julbelysning.
Det har hållit på sedan vi kom, över 11 dagar.

Blommorna på Botaniska trädgårdens Julstjärneträd lyser röda mot allt det gröna. Svettiga posar vi och tar en selfie.

Botaniska trädgården.

Det är ett par km uppförsbacke till Botaniska trädgården. Naturligtvis går det att ta taxi eller buss men vi ville inte missa ett träningstillfälle. Det är brant, vaderna fick sig en rejäl omgång.

Här går det brant nedför.
Vy i botaniska trädgården.

Högskolor på Madeira visar upp sig.

Planen var att besöka Funchals ”saluhall”. Döm om vår förvåning när fiskhallen var full av studenter. Universitetet visade upp sig här om dagen. Mycket handlade om mat. Miljö och robotar var andra områden som visades upp.

Roy testar en robot.
Pasta som görs nyttigare med alger.
Ölutveckling.
Hur smakar det?
Klarar vi av att sortera ut plasten? Vi var ganska duktiga tyckte vi själva…

Middag på Fado-restaurang.

Fado är portugisisk folkmusik. Vi hittade en familjerestaurangen där familjen lagade mat, serverade och sjöng. Stämningen var god. Sången ok, fast vi har hört bättre och maten var en blandad upplevelse. En del var gott annat mindre. Det var nästan som att vara i en Fellini-film, absurt.

Broderimuseet.

Madeira är känt för sina vackra broderier. Från mitten av 1800-talet och fram till 1930 var broderierna en viktig inkomstkälla för familjerna på ön.

En mor lär sin dotter brodera.
Vacker morgonrock.

Stadens gator.

I centrala Funchal där restauranger och affärer trängs är gatubeläggningen olika. Bra, det blir lättare att hitta då.

 

I hamnstråket finns många kraftfulla statyer.

Tråkiga väggar och dörrar målas gärna.

Så här ska en parkeringsautomat se ut!

Mygg i hamnen.

Myggnät måste upp för alla luckor. Här fixar Åsa nät som passar och ska hålla de små odjuren borta.

Columbus bodde några år i Funchal.

I Santa Catarina parken sitter Christofer Columbus och blickar ut över fartygen i hamnen.

Där ligger bland annat det 300 m långa kryssningsfartyget Aida Prima med sin 900 man starka besättning som tar hand om upp till 3300 passagerare.

En replika i naturlig storlek av Columbus fartyg Santa Maria med sina 18 längdmeter finns förtöjd i hamnen. Att det har hänt en hel del inom skeppsbyggnadskonsten de senaste 500 åren syns ganska tydligt.

Det är fascinerande att tänka på hur Santa Maria seglade ut i det helt okända och att många trodde att skeppet skulle segla ut över jordens kant och störta ner i en bottenlös avgrund.

I morgon avgår Andante från Funchal för att upptäcka Las Palmas.

7 reaktioner till “Dagar i Funchal”

 1. Tack för en fantastisk guidning i stad och historia! Låter som ni seglar till en annan värld när ni går över till Las Palmas. Så spännande att följa er ”på avstånd” och se era bilder. Ha en fin seglats med förliga vindar! Birgitta

  1. Hej! Vad roligt att du läser vår (b)logg. Vi vet att även du gillar seglarlivet och båttypen Allegro 33. Ha de’ gott!
   Åsa & Roy

 2. Hej! Ser att ni kommit fram till Grand Canaria :). Vi åker till Lanzarote imorgon (1/12) och är där till den 15/12, hör av er om ni har vägarna förbi. Vi bor i Arrecife.
  Ha det bra
  Anna-Kerstin

  1. Hej!
   Tyvärr kommer vi den här gången att bara besöka Las Palmas då tiden blir för knapp. Hoppas ni får en riktigt skön semester och solig semester!
   Åsa

   1. Hej!
    Det var ju synd. Det har börjat bra med sol och en cykeltur på 6,4 mil :). Hoppas ni får en fortsatt bra seglats, jag följer er på den här sidan.
    Anna-Kerstin

 3. Hej, vad fint det ser ut i Funchal, och vad fina NI ser ut :). Er kompis skriver att ni är framme vid Gran Canaria. På maritime.com verkar ni vara out of range… Hur går det? Hur länge stannar ni på Gran Canaria? Ingen av er kommer hem till Jul, va? Jag tänker ofta på er. Jag kommer nog inte att kunna komma till västindien tyvärr. Kram, Helene

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *