Levada do Furado

På den västra och nordvästra sidan av ön Madeira är det fuktigt och växtligheten frodas. Uppe i de höga bergen faller det rikligt med regn. Den södra delen av ön är mycket torrare. När ön koloniserades av portugiserna i början på 1400-talet brändes skogarna på sydsidan ner för att ge plats för odlingar. Madeira betyder träd. Odlingarna krävde vatten och på 1500-talet började man bygga bevattningskaneler som samlar ihop och leder vattnet ner från bergen till odlingarna. Bevattningskanalerna kallas levadas. Längs levadan går stigar så att levadan kan underhållas. Levador byggdes ända fram till 1940. Vissa levador är populära vandringsleder. Vi tog bussen upp till Ribeiro Frio för att gå längs Levada do Furado igår den 21/11. Vi var inte de enda som ville tillbringa dagen på berget. Lokalbussarna var full av sportklädda turister. Roy tyckte det kändes som att åka skidbuss!

Här startar vi vår vandring.
Leden gick längs bergen på 600-800 m. Utsikten var bedövande.
Som tur var fanns det skyddsräcken vid de brantaste partierna.
Äldre levada som ansluter till den levada vid följer.
Vissa passager kan vara trånga.
Nu har vi kommit halvvägs.
När vi hade knappt tre km kvar och drygt två timmar tills bussen skulle gå ner till Funchal bestämde vi oss får att bestiga närmaste topp. Vi tänkte äta lunch och njuta av utsikten.
På toppen av Pico du Suna blåste det från alla håll, utsikten skymdes av buskar och på platsen stod ett förfallet utkikstorn i betong. En massa bråte låg slängt runt om. En sån besvikelse!
Nere i den frodiga eukalyptusträdzonen.
Framme!

1 reaktion till “Levada do Furado”

  1. Madeira har jag vandrat på en hel del, underbart vackert. Levada betyder ung frambringare vilket är precis vad de gör, bringar vatten från där den finns till där den gör nytta. Otrolig ingenjörskonst. idag sågs solen i en hel timme på värmdö…… Jipiiiee

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *