Algarvekusten

Det är nu sex dagar sedan jag, Åsa, kom tillbaka till Portugal efter två veckor hemma i Sverige. Tiden bara rinner iväg, besöket hemma var för kort och den här veckan har vi knappt hunnit handla.

Marinan i Vilamoura

Roy mötte mig på flygplatsen. Båten låg i Vilamoura. I marinan låg stora båtar och kajen var ett nöjesfält. Efter en natt kastade vi loss och begav oss västerut. Till vår förskräckelse gick motorn varm. Vi gick ut en bit från kusten för att få vind och puttrade sedan försiktigt in till Albufeira som var närmste hamn. Roy gick igenom alla slangar, kopplingar, filter, d.v.s. hela kylsystemet. Slutsatsen blev att det måste vara termostaten. Han konstaterar ” det är kul med båt, alltid något att greja med”.

Allt finns för shoppingsugen turist.
Restaurang med havsutsikt.
Vandrarhem/hotell till salu.
Gatuskylt.

Albufeira är en mycket söt stad. Men hjälp, så turistigt! Det var mängder med stånd som sålde varor av kork, stickade tröjor eller badattiraljer på öppna platser i centrum. Det finns mängder med restauranger, flera med havsutsikt. Ett skandinaviskt vandrarhem var till salu om någon känner för att byta livsstil. Stränderna är fantastiska, rena och fina, och vattnet är kristallklart.

Det går bra att ta hissen ner till stranden.
Spännande kust med omväxlande klippor, grottor och sandstränder.

Så fort vi fick bra vind fortsatte vi vår resa till Lagos. Där fick vi ett kungligt mottagande av Håkan och Eva på Sally, en CR390 från Ljungskile, som ligger på samma brygga som vi. Långedrags 45:an, Tindra från Göteborg, med Anita och Lars, ligger också i hamnen. Anita och jag känner varandra sedan flera år genom vävkursen. Det blev mat, vin och umgänge omgående. I Lagos ligger flera svenska båtar för vintern bl.a. Lea och Anders på Zirocco som vi lärde känna i La Coruna.

Första kvällen i Lagos på en strandrestaurang. Vi väntar på mat till musik av livebandet 4 Funk. Bandet var bra, men funk blir lite jobbigt i längden särskilt vid hög volym och vi ville prata så det blev eftersits hos Håkan och Eva på Sally.

Lagos marina är riktigt bra. Restauranger och apotek på kajen, utmärkta toaletter och duschar, stor mataffär inom 10 minuter och stor båttillbehörsaffär inom 5 minuter. Stadens pittoreska centrum med affärer och ännu fler restauranger ligger också inom 5 min tack vare en gångbro tvärs över ån. Vill man vandra så ligger bergen nära och sandstranden är säkert 5 km lång. Det kan inte bättre bli för lång/länge-liggare/seglare. Allt finns. Priserna då? Helt ok så här i lågsäsong.

Centrala Lagos.
Gatumusiker sjunger för märklig staty.
Storkbon på hustak och gamla skorstenar längs vägen. Ån Ribeira de Besafrim verkar erbjuda mycket mat vid lågvatten. Storktäthetenntyder på att nativiteten är hög i området.

Mera party, nu i vår lilla Allegro. Festbelysningen är uppsatt.
Anita och Lars sitter på babordssidan och Pia och Håkan på styrbordsidan.

Imorgon verkar det bli ett bra väderfönster, en lagom nordlig vind som kan tas oss till Porto Santos, en ö strax innan Madeira. Det blir ca 4 dygn till sjöss. Med sjösjukeplåster på så kommer det säkert att gå bra även för landkrabban ombord.

5 reaktioner till “Algarvekusten”

 1. Kul att höra av er. Enligt min Marine Traffic app ligger ni nämligen fortfarande kvar i Vilamoura, vilket jag tyckte var konstigt. Får hoppas det bara var dålig mottagning var ni varit.
  Lycka till med överseglingen.

  1. Hejsan
   Jo kombinationen av att det är glest mellan AIS-master i land och en lågt placerad antenn ombord ger dålig täckning. Vi är nu framme vid Porto Santo men det senaste på MT visar en position utanför Lagos.
   Lev väl

   Roy och Åsa

  1. Hej Ulf
   Javisst är Internet fantastiskt. Och det går att vara både uppkopplad och avkopplad, det vet vi nu när vi inte arbetar längre.

   Roy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *