Porto vid Rio Douro

Atlanten fortsatte att ligga spegelblank i dimma. Färden ner mot Porto blev ett kryssande mellan alla fiskeredskap. Antalet var oändligt.

Intressant byggnad som dominerar inloppet till Leixoes, Portos kommersiella hamn. Byggnaden ser ut som en skivad oljecistern tyckte vi. Portos invånare kallade den skivade osten.

Vi hade tänkt lägga oss i marinan i Leixoes som skulle vara betydligt billigare än Douro Marina närmare Portos centrum. Dröm om vår förvåning, det var fullt i lågsäsong! Alternativet blev ankring i industrihamn eller Douro Marina – det blev marinan. Det var en riktigt bra marina ; gratis frallor i båten på morgonen, disel och gasol lättillgängligt och gamla kvarter med ett flertal fiskrestauranger runt hörnet.

Med en liten färja gick det lätt att ta sig in till centrala Porto. Vilken stad! Trevlig, bohemisk, avslappnad, god mat, det finaste portvin och massor med intressant arkitektur kopplat till Portos historia. Tyvärr behöver vi ta oss söderut – andantetempo har vi inte riktigt ro till. Hösten gör sig påmind och vi behöver komma närmare Kanarieöarna. Men till Porto kommer vi att återvända och då se till att ha gott om tid.

Husfasader längs kajen.
Restauranger och barer.
Historiska centrum sett från sydsidan av floden Rio Douro.
Vid kajen ligger de båtar som fraktade portvin som bl.a exporterades till England och som bidrog till Portos välstånd redan på 1600-talet.

I skrivandes stund går vi för motor vidare längs Portugals kust mot Figueira de Foz. Skulle vi få vind i natt kanske vi seglar förbi, vi får se…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *