Mini Transat i dimma

Deltagarbåtarna i den berömda segeltävlingen ”Mini Transat 6.50” passerar just nu här utanför kusten. De har varit påväg sedan 1 oktober då startskottet gick i La Rochelle. Det är en ensamkappsegling från La Rochelle till Martinique i Karibien med ett enda stopp på Kanarieöarna.

Tävlingen sker med små båtar, som endast är 6,5 m långa men hela 3 m breda i akter. De är specialdesignade och kan komma upp i höga hastigheter i medvind. Ca 70 ensamseglare, varav 11 kvinnor, är med i årets tävling.

Reglerna medger endast användande av autopilot och gps utan plotter. Det är inte tillåtet med utrustning för kommunikation som kan ge information om väder utifrån. Kontakt med person som ej deltar i tävlingen är förbjuden. Straffet för brott mot reglerna är livstids avstängning från tävlingen.

När man ser bilden från Marintrafic så är det ganska skönt att ligga till ankars här i naturreservatet vid ön Ons i dimman och inte befinna sig mitt bland alla sovande ensamseglare utanför kusten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *