Tre öar i Biscaya

Seglingen till första ön, l’Ile de Groix, skedde under idealiska förhållanden. Det där med att ”en sjöman älskar havets våg” det är bara båg. Hon vill gärna ha vind men inte vågor, och så blev denna seglats.

Le Groix är en mysig och bohemisk ö med många ateljéer med olika konstnärliga uttryck. Det är ca 2 300 fastboende.

Ön har fina vandringsleder kantade av enorma björnbärsfält. Vandringarna blir därför som en lång dessert, där blicken ständigt söker nästa stora solvarma björnbär.

Längs vandringsleden finns lektioner i marinbiologi och geologi vilket naturligtvis värmer ett gammalt frökenhjärta.

Lektionen görs tydlig och verklig omedelbart.

Nästa ö, Belle-ile-en-mer lockade med sitt fina namn ”vackra ön i havet”. I öns största stad, Le Palais, samsas fritidsbåtar, färjor och fiskebåtar i hamnen. Vi fick tilläggningshjälp mellan boj och pir av en pigg ung man från La Capitainerie.

Den enorma och imponerade fästningen, La citadelle Vauban, som är klassat som världsarv dominerade vyn i hamnen. Även på husen längs kajen kan man se att staden varit viktig. Idag bor det ca 4000 personer permanent på ön. På sommaren ökar invånarantalet betydligt då många har sommarhus på ön. Ön var bebodd redan på bronsåldern.

Det kan vara intressant att notera att Claude Monet har målat en svit av klipporna på ön, att det varje sommar arrangeras en stor operafestival och att ön förekommer i några av Dumas romaner.

Ön var trevlig, men hamnen usel. Färjor kom och gick, truckar tutade på kajen och fiskebåtarna gick ut tidigt på morgonen. Ingen god nattsömn! Till råga på allt kom hösten ikapp oss i form av en kylig frisk nordvästvind som blåste bort sommaren. Med spirad genua, mössa och ylletröja lät vi vinden ta oss med söderut mot nästa ö,  L’Ile d’Yeu.

L’Ile d’Yeu visade sig vara en låg mysig ö med långa sandstränder på östsidan och klippor vid sydspetsen. Marinan var lugn och tyst. Det har funnit människor på ön sedan järnåldern. Idag bor det ca 5000 invånare permanent på ön. Fiske och turism är de viktigaste inkomstkällorna.

I varje hamn försöker vi hitta ett ställe där vi kan ta en öl och känna på atmosfären. Här råkade vi slå oss ner i en bar som spelade gamla Beatelselåtar och serverade kvalitetsöl av en ung käck juriststudent i rastaflätor som pluggat i Helsingfors och rest runt i Sverige.

Att cykel var bästa färdmedlet på ön var det ingen tvekan om. Kör man omkull finns det klinik för både förare och cykel.

Väderprognosen (regn och motvind imorgon) gjorde att vi valde att lämna L’Ile d’Yeu redan efter en natt. Vårt nästa mål är La Rochelle.

 

2 reaktioner till “Tre öar i Biscaya”

  1. Verkar ju vara en behaglig seglats! Ta det försiktigt i Biscaya…..

    Vi är nu installerade i Bryssel, långt från havet.

    Ha en fortsatt bra färd./Håkan

    1. Hej! Ni verkar inte ha det så illa heller. Skaldjur och andra läckerheter från havet bjuder även Bryssel på. För att inte tala om god öl för dom som gillar annat än ljus lager. Det ska bli roligt att höra om era erfarenheter från London och nu Bryssel när vi ses hemma nästa gång. Hälsa familjen!
      Åsa & Roy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *