Andante möter solen, stiltje och misstänks för cannabissmuggling

Vi har nu lämnat det farvatten som fransmännen kallar La Manche (Engelska kanalen) och kommit till Biscaya bukten. Här kom vi ikapp sommaren med strålande solsken och tyvärr därmed svaga vindar. Härligt tycker landkrabban ombord – inga konstiga korsande vågor och starka tidvattenströmmar. Och inte minst, ingen sjösjuka!

En delfinflock välkomnade oss in i Biscayabukten. Att fånga dom på kort hann vi inte. De var för snabba. Den svaga vinden inbjöd till fiske och Roy fångade vår första lunch-kolja som smakade utmärkt.

Knappt hann vi lägga till i Camaret sur Mer förrän den franska tullen i svart ribbåt och i uniform gled in i hamnen. Döm om vår förvåning då de ville komma ombord för att se om vi hade cannabis i kölen. Namnet Andante hade väckt deras uppmärksamhet då de för några år sedan gjorde ett stort beslag på en dansk segelbåt som hette Andante. Vi fick kvitto på besöket ifall fler tullare skulle vilja kontrollera vår last.

Fransmännen är duktiga havskappseglare och använder sig av den senaste hydrofoil-tekniken vilket innebär att en vinge under vattnet lyfter upp skrovet så att båten går snabbare. Här er ni en segelbåt förtöjd i hydro-foilläge. (Roy tycker detta är jätteroligt??!)

I Aber Wrac’hs var bästa restaurangen fullbokad så vi fick njuta av vår skaldjursfrossa i Camaret sur Mer. Denna gången bokade vi bord för säkerhets skull. Ostronen var underbara och hade en antydan till smak av hasselnöt. Våra smaklökar uppfattade dock inte Papayan som det också skulle finnas en antydan av. Till skaldjuren serverades en Muscadet som passade perfekt.

Nästa stopp blev Lesconil, ännu en pittoresk by längs kusten. Den påminner mycket om svenska västkusten. Husen är vita, gatorna smala, hamnen är centrum och många av husen är uppenbart endast bebodda under sommaren. Vi passade på att motionera genom att följa Grand Randonnee (GR) 34, en vandringsled längs kusten. Den rödvita markeringen visar vägen.

Kors och tvärs över hela Frankrike kan man enkelt vandra genom att följa en GR. De går alltid längs vacker och intressant natur- och/eller kulturmiljö. Bra och informativa böcker finns att köpa, mycket finns även på nätet.

Dagen avslutades med ett svalkande dopp i det kristallklara 19-gradiga atlantvattnet.

2 reaktioner till “Andante möter solen, stiltje och misstänks för cannabissmuggling”

 1. Intressant med ostronen! Var de japanska eller med i EU?
  Låter som en behaglig segling än så länge men visst längtar kaptenen efter rätt vind?
  Fortsätt njuta och dela med er!

  /robert

  1. Hej, ostronen var underbara och självklart Bretagnska och inget annat! Detta är allvarliga saker! Ja, kaptenen längtar efter medvind, motorkörningen börjar bli ganska tjatig….
   Ha de gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *