Guernsey och Jersey

Kanalöarna är en märklig blandning av brittisk och fransk kultur som ger en trevlig och avslappnad stämning. Franska och engelska är officiella språk. Vi upplever dock att engelskan dominerar. I hamnen på Guernsey tyckte vi att det var mest äldre brittiska båtturister medan det på Jersey var flest franska, och många barnfamiljer. På båda öarna ligger marinan innanför en tröskel i skydd för tidvattnet. Utanför tröskeln finns väntepontoner där även riktigt stora båtar kan få ligga om marinan är för grund.


När man närmar sig Guernsey möts man av hamnvärdar i små båtar med snurra som anvisar plats, ser till att inklarering sker (tulldeklaration) och tar emot hamnavgift. De kan även hjälpa till med förtöjning (ett brittiskt par i 80-årsåldern fick det). Besättningarna på Guernsey dominerades absolut av vithåriga i övre medelåldern.


Klacken in till marinan kan bara passeras då det är högvatten.


Båtar på botten vid lågvatten och en bro anpassad för högvatten.


Så här tror man att seglarliver är.

Men i verkligheten gäller det att reparera fortare än saker går sönder t.ex rigg, segel och annan utrustning.

En av seglarens viktigaste verktyg idag är bra internetuppkoppling vid uppdatering av navigationsmjukvara. Efter en dags desperation fann vi att bästa uppkopplingen fanns hos Apple-affären på ön. De var oerhört hjälpsamma.

När allt äntligen är lagat och fixat lämnar vi Guernsey för att gå mot Sark, en mindre ö utan marina, för att ankra i en vik. Men vädret ville annat så vi valde att gå till Jersey.

Stor dyning och stark ström utanför Sark.

Vi kommer fram till Jersey vid midnatt. Det blir att ligga vid vänteponton tills högvattnet tar oss över tröskeln.

Idag tog vi en härlig lång cykeltur på södra och västra delen av ön. De tyska försvarsanläggning från ockupationen under andra världskriget är välbevarade, vilket gör att kriget lever kvar i folks minne.

Naturen är spännande. Höglänt, öde, klippig kust varvas med sandstränder för turism, musselplockning eller bad. Mycket trevligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *