Östfrisiska övärlden

Det gröna området är torrlagt vid ebb

Det är en besynnerlig upplevelse att segla vid de Frisiska öarna här i norra Tyskland. Speciellt när man blickar ut över den torrlagda havsbotten där vi för några timmar sedan seglade.

Vart tog havet vägen?

Många av farlederna är smala och utmärkningen består av björkslanor som regelriktigt är markerade med rött enligt internationell standard.

Känslan av sjödränkt björkskog infinner sig vid förflyttning i de Frisiska farlederna.
Segelbåten AHORAs mysiga besättning vinkar av oss på ön Norderney.

Det är alltid kul att tillbringa en afton med andra seglare. Vi fick tillfälle att under en hel kväll prata segling och livsfilosofi med den sverigeälskande besättningen på Ahora.

En Strandskata som tror att den är en Gråtrut, sitter på en stolpe och skriker efter mat.
Strandäng.
Salicornia europaea
Bakterie/algmatta och svavelbakterier.

Underbart att få frossa i saltängar som är lila av Marrisp, gul av Strandråg och grå av Strandmalört, för att därefter få promenera i Glasört-(Salicornia) fältet med bakteriematta under fötterna.

Fyrskeppet som fanns på Borkum Riff är välkänt av många sjöfarare.

När man ser namnet ”Borkum Riff” går inte att undvika att förnimma en speciell doft från en piptobak som var vanlig när vi var små.

Servicefartyg till Nordsjöns vindkraftpark.

De gamla fiskeskutorna som sköt rökringar ur sina skorstenar är borta för länge sedan. De har ersatts av snabbgående flerskrovsbåtar från olika konkurrerande företag som underhåller vindkraftverk.

”Strand-korbar” på ön Borkum.

De Frisiska öarna har ett flertal badorter. Här har tyskarna verkligen stil när de utövar sitt strandliv. Ingen ligger i sanden och äter medhavda smörgåsar med sand som knastrar mellan tänderna. Nej, här sitter man bekvämt och värdigt i sin ”Korb” med huvudet i skugga och benen i solen. Vem vill inte ha bruna ben på sommaren?

 

 

 

5 reaktioner till “Östfrisiska övärlden”

  1. Vilken tur att jag såg Helenes inlägg och på så sätt få chans att följa ert äventyr! Ska bli spännande att nästan få vara med. Ha det gott! 😀💕

  2. Hej båda! Här har varit fullt upp med omsorger men idag lugnt och ett välbehövligt regn smattrar mot uterummets tak här på Koön. Kul att se era vackra bilder och intressanta kommentarer om det ni ser. Ja, Borkum Riff har jag rökt i min ungdom i vacker pipa jag köpte i Arkaden för länge sedan. Peter o jag mår fint, igår makrillfiske i vacker afton. 6 makrillar. Anna övernattade med barnen till idag, men nu sitter vi åter ensamma med varsin bok och lyss regnet och njuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *